The Hobbit House aka Colins Barn

The Hobbit House aka Colin's Barn

The Hobbit House aka Colin's Barn was built by a sheep farmer who needed a place to store hay. He got a bit carried away and built this elaborate stone structure.

Visited April 2014  UK Wiltshire, England, UK Private Use

History

In 1989 a sheep farmer called Colin Stokes set out to build a barn as he needed a place to store his hay. A basic rectangular structure was to be built using stone which was readily available on his land. Colin says he “got a bit carried away” and 11 years later he finished building an elaborate structure using dry stone walling techniques. The Hobbit’s House he had created was complete with ornate details, turrets and even stained glass windows that were crafted by hand.

Colin would sleep in the house during lambing season, and the section called the hermitage certainly looks cosy enough to live in. Nestled away in the countryside of Wiltshire, the house would have been a peaceful place until a quarry opened on the adjacent land. Colin sold up and moved away to Scotland, leaving behind the legal battle with the local council over planning permission.

The Hobbit House aka Colin's Barn
The Hobbit House aka Colin’s Barn
The Hobbit House aka Colin's Barn - Closer view from front
The Hobbit House aka Colin’s Barn – Closer view from front
The Hobbit House aka Colin's Barn - Entranceway
The Hobbit House aka Colin’s Barn – Entranceway
The Hobbit House aka Colin's Barn - Inside the front door with steps to next level
The Hobbit House aka Colin’s Barn – Inside the front door with steps to next level
The Hobbit House aka Colin's Barn - Fisheye view inside the Hermitage
The Hobbit House aka Colin’s Barn – Fisheye view inside the Hermitage
The Hobbit House aka Colin's Barn - Living area
The Hobbit House aka Colin’s Barn – Living area
The Hobbit House aka Colin's Barn - Details on the wall
The Hobbit House aka Colin’s Barn – Details on the wall
The Hobbit House aka Colin's Barn - Stained glass window detail
The Hobbit House aka Colin’s Barn – Stained glass window detail
The Hobbit House aka Colin's Barn - Heading down the hallway into another section
The Hobbit House aka Colin’s Barn – Heading down the hallway into another section
The Hobbit House aka Colin's Barn - Room with seating
The Hobbit House aka Colin’s Barn – Room with seating
The Hobbit House aka Colin's Barn - Entrance of a two storey section
The Hobbit House aka Colin’s Barn – Entrance of a two storey section
The Hobbit House aka Colin's Barn - Looking up the ladders
The Hobbit House aka Colin’s Barn – Looking up the ladders
The Hobbit House aka Colin's Barn - Further into the two storey section
The Hobbit House aka Colin’s Barn – Further into the two storey section
The Hobbit House aka Colin's Barn - At the top of the ladders
The Hobbit House aka Colin’s Barn – At the top of the ladders
The Hobbit House aka Colin's Barn - Bedroom upstairs
The Hobbit House aka Colin’s Barn – Bedroom upstairs
The Hobbit House aka Colin's Barn - Stained glass window created by hand
The Hobbit House aka Colin’s Barn – Stained glass window created by hand
The Hobbit House aka Colin's Barn - Angle view front external
The Hobbit House aka Colin’s Barn – Angle view front external
Author: Andy Kay | Facebook | Flickr | Instagram

Leave a reply